Minister rolnictwa: Polski drób wraca na chiński rynek

Minister rolnictwa ogłasza sukces w sprawie eksportu polskiego drobiu. Jak twierdzi, dzięki umowie z wiceministrem Generalnej Administracji Celnej Zeo Zenglianem, polski drób wraca na chiński rynek.

Polski drób wraca na chiński rynek. Wspólnie z wiceministrem Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej Zeo Zenglianem podpisaliśmy porozumienie o warunkach stosowania regionalizacji polskiego mięsa drobiowego. To ważny moment dla przyszłości polskiej branży drobiarskiej” – napisał w sieci minister rolnictwa.

Regionalizacja, o której wspomniał minister Krajewski, polega na wyznaczaniu stref ochronnych wokół ognisk choroby. W razie wykrycia ptasiej grypy, z eksportu będą wyłączone towary pochodzące tylko z tego regionu, a nie z całej Polski.

O eksporcie polskiego drobiu rozmawiał też szef MSZ Radosław Sikorski z szefem chińskiej dyplomacji Wangiem Yi. Według rzecznika MSZ, nasz drób powinien wrócić do Chin już za miesiąc.

Polska jest największym producentem drobiu w Europie. O ile Pekin w 2024 r. zniósł embargo na te towary, to we wrześniu, z powodu ptasiej grypy, znów je wprowadził.

Ptasia grypa to choroba wirusowa. Zakażenie następuje drogą oddechową i pokarmową. Źródłem zakażenia są zwykle kontakty z wędrującymi dzikimi ptakami, a także zakażona pasza, nawóz czy transport. Zgodnie z przepisami, po wykryciu grypy ptaków, stado musi być zlikwidowane.