Polska liderem produkcji gęsiny w Unii Europejskiej

Polska utrzymuje pozycję jednego z największych producentów gęsiny w UE. Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) w 2024 roku krajowe pogłowie gęsi wyniosło 1,2 mln sztuk, z czego większość mięsa trafia na eksport – głównie do Niemiec.

W 2024 roku w Polsce wyprodukowano około 22 tys. ton gęsiny, a najwięcej gęsi hodowano w województwach wielkopolskim (258 tys. szt.) i warmińsko-mazurskim (213 tys. szt.). Znaczące pogłowie odnotowano także w regionach podlaskim, mazowieckim i łódzkim. KOWR podkreśla, że krajowa produkcja obejmuje również puch i pierze, wykorzystywane w przemyśle odzieżowym i pościelowym.

Około 70 proc. polskiej gęsiny trafia na eksport, głównie do krajów UE. W 2024 roku do Niemiec sprzedano 9,5 tys. ton mięsa o wartości 46 mln euro, co stanowiło 66 proc. wolumenu eksportu. Pozostałe kierunki to Francja, Austria, Czechy, Wielka Brytania oraz Hongkong. Łącznie w 2024 roku Polska wyeksportowała 14 tys. ton gęsiny o wartości 61 mln euro, mniej niż rok wcześniej, gdy przychody sięgnęły 85 mln euro.

Najlepszy wynik finansowy branża odnotowała w 2022 roku, kiedy za granicę sprzedano 14 tys. ton mięsa za 116 mln euro. Dla porównania, w 2016 roku przy eksporcie 21 tys. ton uzyskano 83 mln euro. W 2025 roku, według KOWR, sprzedaż zagraniczna w okresie styczeń–sierpień była niższa niż rok wcześniej – 2 tys. ton wobec 3 tys. ton.

W Polsce dominuje rasa Gęś Biała Kołudzka, stanowiąca ponad 98 proc. pogłowia. Została wyhodowana w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej i uznana za rasę w 2012 roku. Charakteryzuje się szybkim przyrostem masy, niską zawartością tłuszczu i wysoką jakością mięsa, cenioną przez zagranicznych odbiorców.

W ostatnich latach rośnie także popyt krajowy, wspierany przez kampanie promocyjne, takie jak „Gęsina na świętego Marcina” i akcje związane z Narodowym Świętem Niepodległości. Na Liście produktów tradycyjnych znajduje się już ponad 20 potraw z gęsi, m.in. Gęś pomorska pieczona i Półgęsek z Radziwiłłowa.

Mięso gęsi, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, należy do najdroższych mięs drobiowych. W 2025 roku jego cena w skupie wzrosła o 17–25 proc. – do 14,09 zł za kilogram, wobec 11,27 zł/kg rok wcześniej. W sklepach detalicznych kilogram gęsiny kosztuje obecnie od 60 do 100 zł.

Źródło: PAP