Pilne
Sprawdź relację:
Dzieje się!
Biznes Świat

Kto zjada najwięcej „zupek chińskich”? Azjatyccy producenci konkurują o rynek wart 60 mld dolarów

To nie Chińczycy zjadają przeciętnie najwięcej tzw. zupek chińskich na świecie, choć Azjaci są w tej dziedzinie bezkonkurencyjni. Wbrew popularnej w Polsce nazwie makaronów instant producentów z Państwa Środka próżno też szukać wśród największych globalnych marek. Na rynku królują firmy z Japonii, Korei Południowej oraz Indonezji.

Półki wypełnione paczkami z zupkami błyskawicznymi
Sklep z zupkami błyskawicznymi w dzielnicy Hongdae w Seulu. Mieszkańcy Korei Południowej w ubiegłym roku zajęli drugie miejsce na świecie pod względem konsumpcji makaronów instant. Fot. Wikimedia Commons

Z tego artykułu dowiesz się…

  1. Którzy azjatyccy i globalni producenci odgrywają kluczową rolę na światowym rynku „zupek chińskich”. Kto dominuje w najważniejszych regionach.
  2. Jak ich wytwórcy używają kultury popularnej i internetowych wyzwań do generowania rekordowych przychodów.
  3. Jaki jest prognozowany globalny wzrost rynku makaronów instant.
Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Wietnamczycy i Koreańczycy z Południa spożywają najwięcej zupek błyskawicznych na świecie. W 2024 r. zjedli odpowiednio 81 i 79 porcji makaronów instant w przeliczeniu na głowę mieszkańca – wynika z danych globalnej organizacji branżowej. Według raportu World Instant Noodles Association (WINA) mieszkańcy ludniejszego Wietnamu zjedli w ub. roku ponad 8,1 mld porcji tych przysmaków, Koreańczycy zaś – 4,1 mld.

Mimo popularnego w Polsce określenia „zupka chińska” Chińczycy zajęli w rankingu konsumpcji dopiero dziesiąte miejsce. Wyprzedzili ich Tajowie, Nepalczycy, Indonezyjczycy, Japończycy, Malezyjczycy, Tajwańczycy i Filipińczycy. Obywatele Państwa Środka w 2024 r. zjedli 31 porcji błyskawicznego makaronu na osobę.

Mieszczące się w Japonii WINA zaznacza, że choć w Europie konsumpcja błyskawicznych zupek z makaronem pozostaje relatywnie niska, to stale rośnie. Napędza ją popularność azjatyckiego jedzenia i kultury, zwłaszcza… k-popu. Wielu producentów sprzedaje zupki w opakowaniach nawiązujących do koreańskiej i japońskiej popkultury, a niektórym k-popowy marketing przyniósł wielomiliardowe dochody.

Japońskie początki...

Makarony błyskawiczne wynalazł i w 1958 r. wprowadził na rynek japoński biznesmen Momofuku Ando. Firma, którą założył, znana dziś jako Nissin Food Holdings, pozostaje jednym z liderów rynku.

Choć suszony blok makaronu zamknięty w szczelnym opakowaniu i aromatyzowany przyprawami nie może się równać z miską świeżego ramenu, to przez dziesięciolecia zupki instant zyskały miliardy zwolenników.

Według południowokoreańskiej agencji informacyjnej Yonhap w 2024 r. na świecie sprzedano ponad 123 mld porcji makaronów błyskawicznych. Ich globalna konsumpcja wzrosła rok do roku o 2,4 proc.

Kto gdzie rządzi

Wśród globalnych producentów przodują firmy z Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej – w tym ze wspomnianej Japonii, Korei Południowej oraz Indonezji. Na rynku obecne są także zachodnie koncerny spożywcze, przede wszystkim szwajcarski gigant Nestlé.

Serca i podniebienia Azjatów koncern zdobył za sprawą marki Maggi. Jest ona silnie obecna w sektorze makaronów instant choćby w Indiach, gdzie pozostaje kluczowym graczem. Według indyjskiej firmy Mordor Intelligence w 2024 r. jego udział w tamtejszym rynku wynosił 60 proc. W najludniejszym kraju świata Nestlé sprzedał ponad 6 mld opakowań. Jego bezpośrednim konkurentem jest tam miejscowa UTC Limited, która sprzedaje makarony Sunfeast YiPPee. To jeden z największych indyjskich konglomeratów, z silną pozycją na szybko rosnącym rynku.

Jako światowego lidera pod względem wolumenu produkcji wymienia się markę Indomie. Należy do indonezyjskiej PT Indofood Sukses Makmur i cieszy się popularnością w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Firma podaje, że produkuje 19 mld paczek swoich produktów rocznie. Na rynkach Ameryki Północnej króluje pochodząca z Japonii Toyo Suisan Kaisha – właściciel marki Maruchan.

W Chinach kontynentalnych prym wiodą… tajwańskie konglomeraty Master Kong i Uni-President Enterprises, które wspólnie kontrolują 60 proc. rynku. Choć Chiny (liczone łącznie z Hongkongiem) są w tyle, jeśli chodzi o konsumpcję na głowę, to są niepokonane w dziedzinie ogólnej sprzedaży. W 2024 r. za Wielkim Murem sprzedano prawie 44 mld porcji makaronów instant.

Nongshim Co. to z kolei globalny lider typowo koreańskiego ramyeonu – to tamtejsza nazwa „chińskich zupek”. Jego marka Shin Ramyun jest jedną z najlepiej sprzedających się na świecie.

Ręka z paczką makaronu błyskawicznego na tle półki sklepowej
Klient trzyma paczkę zupki popularnej marki Bundak. Jej producent, Samyang Foods, stał się liderem. Kapitalizacja firmy przekroczyła w tym roku 10 bln wonów (7,3 mld dolarów) Fot. Yonhap / EPA/ PAP

Koreański marketing


Inny południowokoreański producent, Samyang Foods, zyskał światową popularność dzięki wyzwaniom internetowym.

Chodziło głównie o Fire Noodle Challenge (Wyzwanie Ognistego Makaronu), polegające na nagrywaniu swoich reakcji podczas jedzenia najbardziej pikantnych wersji dania. Filmy z tymi wyzwaniami w latach 2015-2018 masowo zaczęły się pojawiać na YouTubie i TikToku, zdobywając miliony wyświetleń. Dzięki temu marka Buldak Ramen stała się fenomenem marketingowym i symbolem ekstremalnej ostrości. Przełożyło się to na ogromny wzrost sprzedaży. W ciągu kilku lat Samyang Foods przekształciła się w firmę o zasięgu globalnym. W 2024 r. zanotowała rok do roku wzrost przychodów o rekordowe 45 proc. Przekroczyły one 1,7 bln wonów (1,2 mld dolarów), Większość (77 proc.) pochodziła ze sprzedaży eksportowej makaronu Buldak.

Od końca 2023 r. południowokoreańska sieć marketów spożywczych CU prowadzi sklepy Ramyun Library sprzedające wyłącznie makarony instant. Klienci mogą wybrać w nich danie i ugotować je na miejscu, korzystając z automatycznych urządzeń i wybierając dodatki.

Potencjał dostrzegła Seulska Organizacja Turystyczna, która zaczęła promować makaronowe wycieczki.

K-pop w służbie makaronu

Z branżowych raportów wynika, że wzrost popularności koreańskiej kultury popularnej pozostaje motorem napędowym sprzedaży makaronów instant. W serialach k-drama normą stało się pokazywanie błyskawicznych ramenów w ramach płatnego lokowania produktu. W trend włączają się jednak także firmy z innych krajów.

Indonezyjska Indomie, globalny gigant produkcyjny, rozpoczęła współpracę z popularnym zespołem k-popowym NewJeans, w 2024 r. mianując go globalnym ambasadorem marki. Jej kampania "Oh My Good! It's Indomie" jest kierowana do pokolenia z i eksploatuje muzykę oraz styl k-popu. W Indiach firma Knorr wykorzystała popularność koreańskiego serialu Netflixa "Squid Game", wprowadzając kampanię z limitowanymi opakowaniami z motywami z serialu oraz interaktywną grą.

Zastosowanie znajdują także japońska manga i anime. Nissin Food wypuściła limitowane edycje opakowań z bohaterami sportowych komiksów „Blue Lock”, a Oyatsu Company sprzedaje swoje suche przekąski na bazie makaronu w paczkach z postaciami z serii „Miecz zabójcy demonów”.

Wiele marek – idąc śladem południowokoreańskiej Samyang Foods – aktywnie współpracuje z influencerami, zachęcając do udziału w makaronowych wyzwaniach w mediach społecznościowych.

Stawka pozostaje wysoka. Według brytyjskiej Fortune Business Insights w ubiegłym roku globalny rynek makaronów błyskawicznych był wart ponad 61 mld dolarów. W latach 2025-2032 ma on urosnąć o 6,2 proc. (CAGR), osiągając blisko 98,5 mld dolarów.

Główne wnioski

  1. Makarony błyskawiczne powstały w Japonii i zadebiutowały na rynku w 1958 r. W ub. roku na całym świecie sprzedano ponad 123 mld porcji – to wzrost o przeszło 2 proc. rok do roku. Wśród największych producentów są firmy japońskie (Nissin Food Holdings, Toyo Suisan Kaisha), koreańskie (Samyang Foods, Nongshim), indonezyjska Indofood oraz wywodzące się z Tajwanu
    Master Kong i Uni-President Enterprises.
  2. Według firm badających rynek makaronowa branża jest dziś warta około 60 mld dolarów. Prawdopodobnie do 2032 r. jej wartość wzrośnie do blisko 100 mld dolarów.
  3. Stałym trendem jest promowanie makaronów instant przez wiralowe wyzwania w mediach społecznościowych oraz jako elementów wschodnioazjatyckiej kultury. Umożliwia to liderom rynku globalną ekspansję. Marki makaronów błyskawicznych często nawiązują współpracę z gwiazdami k-pop, influencerami i wykorzystują motywy z południowokoreańskich filmów oraz postaci z japońskiej anime i mangi.