Kontrole projektów HoReCa z KPO. Minister potwierdza nieprawidłowości i zapowiada kolejne sprawdzenia

Wśród pierwszych 16 projektów HoReCa finansowanych z Krajowego Planu Odbudowy wykryto nieprawidłowości – poinformowała minister funduszy Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz. Śledztwo w tej sprawie prowadzi Prokuratura Europejska. Wstrzymano wypłaty wsparcia do czasu weryfikacji umów.

Nieprawidłowości, ale nie w każdym przypadku

Minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz poinformowała podczas spotkania z mieszkańcami Lublina, że już zna wyniki kontroli pierwszych 16 projektów dotyczących wsparcia dywersyfikacji działalności w branży HoReCa z KPO.

- Były nieprawidłowości, ale nie było to 16 na 16 – zaznaczyła.

Chodzi o dotacje dla firm dotkniętych skutkami pandemii COVID-19. W mediach pojawiły się doniesienia, że część środków przeznaczono m.in. na zakup firmowych jachtów.

Kontrole ruszyły. Wsparcie wstrzymane do odwołania

Minister zapowiedziała, że kolejne kilkadziesiąt projektów, uznanych za najbardziej ryzykowne, zostanie skontrolowanych w nadchodzących tygodniach. Jednocześnie trwa weryfikacja operatorów programu pod kątem potencjalnych konfliktów interesów.

- To są te najbardziej ryzykowne projekty, które zmapowaliśmy – wyjaśniła.

Pełczyńska-Nałęcz podkreśliła, że wypłaty środków zostały czasowo wstrzymane do momentu zweryfikowania zawartych umów. Minister zapewniła, że płatności będą wznawiane sukcesywnie po zakończeniu kontroli.

Prokuratura Europejska bada sprawę

Śledztwo w sprawie wykorzystania środków KPO w sektorze HoReCa prowadzi Prokuratura Europejska (EPPO). Dotyczy ono podejrzeń nieprawidłowego rozdysponowania funduszy europejskich oraz możliwego nadużycia zaufania publicznego.

Minister zaznaczyła, że przedsiębiorcy muszą mieć pewność, że korzystanie z funduszy publicznych jest bezpieczne i wolne od politycznych nacisków.

- Nie będzie ścinania głów po jednodniowej kontroli. Nie możemy dopuścić do sytuacji, w której za pieniędzmi z KPO podążają rozgorączkowani politycy demolujący wizerunek firm – mówiła.

Zakres i warunki wsparcia z KPO dla HoReCa

Według danych PARP, w ramach programu podpisano 3005 umów z firmami sektora HoReCa. Do końca lipca 2025 r. wypłacono 110 mln zł z przewidzianych 1,24 mld zł.

Program skierowany był do mikro, małych i średnich przedsiębiorców z sektorów hotelarskiego, gastronomicznego, turystycznego i kulturalnego. Wsparcie dotyczyło inwestycji, doradztwa oraz szkoleń – m.in. zakupu maszyn, robót budowlanych, transformacji cyfrowej i zielonej.

Dofinansowanie mogło wynosić od 50 tys. do 540 tys. zł, pokrywając do 90 proc. kosztów kwalifikowanych. Co najmniej 70 proc. nakładów musiało dotyczyć inwestycji, a do 30 proc. mogło być przeznaczone na szkolenia i doradztwo.

Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności zakłada 59,8 mld euro wsparcia z UE, z czego 25,27 mld euro to dotacje, a 34,54 mld euro to preferencyjne pożyczki. Polska otrzymała już 67 mld zł, a kolejna transza środków ma wpłynąć jesienią.

Źródło: PAP