Polski drób dopuszczony na rynek ZEA. Z siedmiu województw

Ministerstwo Zmian Klimatu i Środowiska Zjednoczonych Emiratów Arabskich zniosło zakaz importu mięsa drobiowego, produktów drobiowych oraz jaj konsumpcyjnych z siedmiu polskich województw: mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego, zachodniopomorskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, lubuskiego oraz opolskiego.

Zniesienie zakazu było możliwe między innymi dzięki intensywnym działaniom podejmowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) od września 2024 r. Kluczowym elementem sukcesu w negocjacjach było zaangażowanie przedstawiciela MRiRW w Ambasadzie RP w Abu Zabi, który odegrał kluczową rolę w procesie mediacji.

Zakazem importu nadal objęte jest województwo wielkopolskie i warmińsko-mazurskie.

Zjednoczone Emiraty Arabskie są jednym z kluczowych odbiorców polskich produktów rolno-spożywczych w regionie Bliskiego Wschodu. W 2024 r. Polska wyeksportowała do ZEA towary rolno-spożywcze o wartości 170 mln EUR.

Według danych za okres styczeń-sierpień 2025 r., eksport z Polski do ZEA wyniósł ponad 95 mln EUR. Eksportujemy głównie: chleb, wyroby piekarnicze, gofry i wafle; tytoń; syropy cukrowe; mięso i jadalne podroby z drobiu oraz czekoladę i produkty zawierające kakao.

Źródło: MRiRW