Pilne
Sprawdź relację:
Dzieje się!
Biznes

Nowy, stary prezes Związku Polskie Mięso. „Zamierzam scalać i jednoczyć branżę"

Witold Choiński po roku przerwy znów stanął na czele Związku Polskie Mięso. – Trzeba umacniać pozycję polskiej marki mięsnej na rynku krajowym i globalnym – podkreśla.

Witold Choiński ponownie na czele Związku Polskie Mięso. Kurs na innowacje, zrównoważony rozwój i globalną konkurencyjność/Fot. materiały prasowe
Witold Choiński ponownie na czele Związku Polskie Mięso. Kurs na innowacje, zrównoważony rozwój i globalną konkurencyjność/Fot. materiały prasowe

Z tego artykułu dowiesz się…

  1. Kim jest nowy prezes Związku Polskie Mięso.
  2. Jaka jest misja i cele Witolda Choińskiego.
  3. Jaka jest wartość sektora mięsnego i spożycie mięsa w naszym kraju.

Witold Choiński po roku przerwy znów stanął na czele Związku Polskie Mięso. Nowy prezes zapowiedział, że w nowej kadencji skoncentruje się na budowaniu otwartej platformy współpracy łączącej producentów, środowisko naukowe i partnerów technologicznych, aby sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów, ograniczać wpływ sektora na środowisko i umacniać pozycję polskiej marki mięsnej na rynku krajowym i globalnym.

– Po powrocie moją misją i celem jest scalanie branży mięsnej, współpraca z firmami, producentami, organizacjami zarówno na krajowym jak i światowym poziomie. Zamierzam rozpoznawać problemy branży i konsumentów, żeby na nie odpowiadać i je rozwiązywać. W nadchodzącej kadencji skoncentruję się na wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań, które pozwolą branży nie tylko spełniać oczekiwania rynku, lecz także minimalizować ślad środowiskowy. Tylko wspólne działania producentów, nauki i biznesu technologicznego wzmocnią pozycję polskiego sektora mięsnego – w kraju i za granicą – zapowiada Witold Choiński.

Warto wiedzieć

Polskie mięso w liczbach

Przemysł mięsny daje zatrudnienie ponad 100 tys. osób w uboju i przetwórstwie oraz 1 mln osób w rolnictwie. Stanowi to ok. 7 proc. ogółu zatrudnionych w Polsce. Wytwarza blisko 8,5 md zł wartości dodanej, czyli 1,5 proc. PKB.

Związek Polskie Mięso został stworzony w 1994 r. jako ogólnopolska organizacja branżowa. Obecnie skupia ponad 100 firm działających w branży mięsnej i otoczenia, z czego zdecydowana większość to duże i średnie przemysłowe nowoczesne przedsiębiorstwa. W strukturach związku są również mniejsze przemysłowe zakłady mięsne, wszystkie posiadają stały nadzór weterynaryjny oraz uprawnienia UE.

Stowarzyszenie Polskie Mięso szacuje, że w 2024 r. wartość sektora wzrosła do 120 mld zł. W światowym handlu zajmujemy miejsce w pierwszej dziesiątce.

W 2023 r. spożycie mięsa wynosiło 77,8 kg na osobę rocznie wobec 79,2 kg rok wcześniej. 40,5 kg stanowiła wieprzowina, 0,8 kg mięso wołowe, a 31,5 kg drób.

XYZ za Związek Polskie Mięso

Wyzwania branży mięsnej

Branża mięsna stoi w obliczu licznych wyzwań. Problemy obejmują kwestie ekonomiczne, regulacyjne, środowiskowe, kadrowe oraz komunikacyjne.

– Wysokie koszty produkcji, szczególnie energii, utrudniają konkurencję na rynku światowym. Konieczne jest tworzenie warunków do bardziej efektywnej kosztowo produkcji. Umowy takie jak Mercosur oraz przywracanie ceł na produkty z Ukrainy stanowią poważne wyzwania. Brakuje kompleksowych analiz dotyczących ich wpływu na rynki i koszty produkcji – zarówno na poziomie unijnym, jak i krajowym. Poza tym UE wymaga wysokiej jakości produktów, jednak napływ importu z krajów trzecich może prowadzić do jej obniżenia. Kluczowe jest zapewnienie równych standardów jakości – wylicza Witold Choiński.

I dodaje, że wdrażanie założeń zrównoważonego rozwoju i sprawozdawczości środowiskowej wiąże się z dużymi kosztami i obciążeniami administracyjnymi.

– Choć kierunek ten jest konieczny, to jednak istnieje obawa przed nadmierną biurokracją. Obecnie dominują aspekty środowiskowe i społeczne, podczas gdy filar gospodarczy jest często pomijany. Prawdziwie zrównoważona produkcja wymaga równowagi między wszystkimi trzema obszarami – dodaje prezes Związku Polskie Mięso.

ASF i grypa ptaków

Do listy wyzwań branży mięsnej należy dołożyć choroby zwierząt...

– Ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) czy grypy ptaków generują olbrzymie koszty. Konieczne jest opracowanie trwałych i skutecznych rozwiązań, gdyż zewnętrzne źródła finansowania mogą w przyszłości się wyczerpać – wskazuje Witold Choiński.

Wśród bolączek jest również brak nowych, wykwalifikowanych kadr.

– Coraz mniej rolników jest skłonnych kontynuować działalność, co stawia pod znakiem zapytania przyszłość wielu gospodarstw. Sukcesja wymaga nie tylko dziedziczenia, ale także kompetencji i wiedzy – dodaje.

Zdaniem eksperta konieczne jest również budowanie świadomości na temat roli mięsa w diecie oraz odpowiedzialności producentów i przetwórców.

Impuls do zmian

Mimo licznych trudności, zdaniem Witolda Choińskiego, wiele z tych wyzwań może stanowić również impuls do pozytywnych zmian.

– Umowy handlowe, takie jak Mercosur, jeśli zostaną odpowiednio wynegocjowane, mogą zwiększyć odporność rynku i poprawić bezpieczeństwo dostaw. Ukraina z kolei może być nie tylko konkurencją, ale również partnerem do współpracy. Branża mięsna stara się przeciwstawiać negatywnym narracjom, koncentrując się na faktach i nauce. Zamiast konfrontacyjnej postawy, chcemy promować dialog i odpowiedzialność – zapewnia Witold Choiński.

I dodaje, że polskiej branży mięsnej niezbędny jest również konstruktywny dialog z władzami krajowymi np. Ministerstwem Rolnictwa i unijnymi.

Warto wiedzieć

Witold Choiński - nowy prezes Związku Polskie Mięso

Dr Witold Choiński to ekspert i publicysta. Ma tytuł doktora nauk rolniczych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz dyplom MBA Francuskiego Instytutu Zarządzania
w Warszawie. Jest członkiem założycielem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a także współinicjatorem powołania Rady Dialogu Społecznego przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Od lat pełni funkcję Wiceprzewodniczącego Komitetu Rolnictwa i Obrotu Rolnego Krajowej Izby Gospodarczej, jest Członkiem Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz Członkiem Rady Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej. W latach 2015-2019 był członkiem Rady Naukowej Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.

W roku 2018 uzyskał tytuł doktora nauk rolniczych na Wydziale Żywienia Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W 2016 roku otrzymał dyplom MBA we Francuskim Instytucie Zarządzania w Warszawie.

W latach 1998-2001 był uczestnikiem studiów doktoranckich w Szkole Głównej Handlowej przy Kolegium Zarządzania i Finansów. W 1996 roku uzyskał tytuł mgr inż. Rolnictwa, spec. Ochrona Środowiska Rolniczego, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jest autorem wielu publikacji w obronie polskiego biznesu żywnościowego, a także dydaktyce i obronie polskiej wsi.

Od 2005 r. do maja 2024 r. stał na czele Związku Polskie Mięso - czołowej organizacji branżowej sektora mięsnego. Od maja 2024. do czerwca 2025 był wiceprezesem i członkiem zarządu Krajowej Grupy Spożywczej.

XYZ za Związek Polskie Mięso

Główne wnioski

  1. Witold Choiński po roku przerwy znów stanął na czele Związku Polskie Mięso. Wcześniej zarządzał nim w latach 2005-2024.
  2. Branża mięsna stoi w obliczu licznych, istotnych wyzwań. Problemy obejmują kwestie ekonomiczne, regulacyjne, środowiskowe, kadrowe oraz komunikacyjne.
  3. W 2024 r. wartość sektora mięsnego wyniosła 120 mld zł. W światowym handlu zajmujemy miejsce w pierwszej dziesiątce.