Hiszpania i Włochy liderami unijnej produkcji owoców i warzyw
Unia Europejska wyprodukowała w 2024 r. 62,2 mln ton warzyw oraz 24,3 mln ton owoców, jagód i orzechów – wynika z danych Eurostatu. Największymi producentami pozostają Hiszpania, Włochy i Polska, które odpowiadają łącznie za ponad połowę zbiorów.
Produkcja warzyw w UE wzrosła o 6 proc. w porównaniu z 2023 rokiem, gdy zebrano 58,8 mln ton. Hiszpania utrzymała pozycję lidera z wynikiem 14,8 mln ton, co stanowi wzrost z 13,5 mln ton rok wcześniej. Na drugim miejscu znalazły się Włochy z 13,9 mln ton, a na trzecim Francja z 5,8 mln ton.
Łącznie trzy największe kraje odpowiadają za 55 proc. unijnej produkcji warzyw. Pierwszą piątkę uzupełniają Polska (5,23 mln ton) i Holandia (5,1 mln ton). Najmniej warzyw zebrały Luksemburg (10,5 tys. ton), Estonia (28,2 tys. ton) i Malta (45,7 tys. ton).
W 2024 roku wzrosły zbiory kilku kluczowych warzyw. Produkcja pomidorów sięgnęła 16,8 mln ton, czyli o 5 proc. więcej niż rok wcześniej. Zbiory marchwi zwiększyły się o 6 proc. do 4,7 mln ton, a cebuli o 11 proc. do 7 mln ton.
Największym producentem pomidorów są Włochy, które zebrały 6 mln ton, co odpowiada 36 proc. unijnej produkcji. Niemcy przewodzą w produkcji marchwi z wynikiem 850,6 tys. ton, czyli 18 proc. całości, a Holandia odpowiada za 26 proc. unijnych zbiorów cebuli (1,8 mln ton).
Produkcja owoców, jagód i orzechów w UE spadła o 2 proc. – z 24,72 mln ton w 2023 roku do 24,3 mln ton w 2024 roku. Liderem zestawienia są Włochy, które zwiększyły zbiory z 4,95 mln ton do 5,4 mln ton.
Na drugim miejscu znalazła się Hiszpania z wynikiem 4,3 mln ton, a na trzecim Polska – 4,1 mln ton.
Trzy kraje odpowiadają za 57 proc. unijnej produkcji owoców. Najwięcej w UE produkuje się jabłek – 11,6 mln ton. Polska zebrała 3,39 mln ton, czyli 29 proc. całego wolumenu. Włochy dostarczyły 2,4 mln ton jabłek, a Francja 1,99 mln ton.
Źródło: Euronews