Polska wołowina trafi na Malediwy

Polska uzyskała zgodę na eksport wołowiny i jej przetworów na rynek Malediwów. To efekt zakończonych uzgodnień między władzami weterynaryjnymi obu krajów, które otwierają nowy kierunek dla polskiego sektora mięsnego.

Nowe możliwości eksportowe potwierdzają rosnące zaufanie do jakości polskiej żywności premium. Polska jest obecnie piątym producentem i drugim eksporterem mięsa wołowego w Unii Europejskiej, a 80–90 proc. krajowej produkcji trafia za granicę. W latach 2023–2024 wysyłki polskiej wołowiny przekroczyły 500 tys. ton rocznie, osiągając wartość 2,52 mld euro.

Polscy eksporterzy mają już dostęp do wielu pozaeuropejskich rynków, takich jak Wietnam, Tajlandia, Hongkong, Izrael, Japonia czy Singapur. Teraz do tej listy dołączają Malediwy, gdzie możliwy będzie eksport mięsa i jego przetworów zgodnie ze wzorem świadectwa zdrowia opublikowanym przez Główny Inspektorat Weterynarii.

W 2024 r. wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych na Malediwy wyniosła 4,5 mln euro, z czego 2,9 mln euro stanowiły wody mineralne i gazowane, a 0,8 mln euroczekolada i przetwory z kakao. Polska utrzymuje dodatnie saldo w handlu z Malediwami.

Źródło: MRiRW