Testy kolorowych ziemniaków w Polsce. "Odpowiedź na światowy trend superfoods"
Naukowcy z Siedlec pracują nad uprawą kolorowych ziemniaków. Ich zdaniem, nie tylko są one zdrowe, ale mogą stać się polskim przebojem eksportowym.
W Polsce mamy dostępne ok. 120 odmian ziemniaków. Teraz naukowcy z Uniwersytetu w Siedlcach chcą wprowadzić do uprawy fioletowe, różowe i czerwone ziemniaki. Badacze z Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa, Wydziału Nauk Rolniczych w Rolniczej Stacji Doświadczalnej im. prof. Feliksa Ceglarka w Zawadach pracują nad tym, by dostosować je do polskich warunków klimatycznych i glebowych. W tym celu wykorzystują roślinne stymulatory wzrostu, czyli ekologiczną alternatywę dla tradycyjnych preparatów.
Zdaniem uczonych, te barwne ziemniaki mogą być polską odpowiedzią na trend superfoods, czyli naturalnej żywności pełnej składników odżywczych. Badane odmiany obniżają bowiem indeks glikemiczny, stabilizują poziom cukru we krwi i działają antyoksydacyjnie. Świetnie sprawdzą się też w produkcji chipsów czy eleganckich dań restauracyjnych. Naukowcy podkreślają, że dzięki temu wzrośnie różnorodność upraw w Polsce, a rynek zyska niszowe, wysokowartościowe produkty spożywcze.
Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej. Choć zaczęto je tam uprawiać już 8 tysięcy lat temu, do Europy trafiły dopiero pod koniec XVI wieku. Dziś – po ryżu, pszenicy i kukurydzy – są czwartą najbardziej produkowaną rośliną świata.
W Limie w sejfie odpornym na trzęsienia ziemi w Międzynarodowym Centrum Ziemniaka działa też bank nasion. Przechowywane są tam nasiona ponad 4500 odmian ziemniaka, co stanowi aż 80 proc. światowych zasobów genów tej rośliny.