Eksport polskiej żywności wzrósł o 7,9 proc. w pierwszej połowie 2025 r.
W pierwszej połowie 2025 r. wartość polskiego eksportu żywności osiągnęła 28 mld euro, czyli o 7,9 proc. więcej niż rok wcześniej – poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Największe wzrosty dotyczyły czekolady, mięsa wołowego i mleka w proszku.
W 2024 r. wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych wyniosła 53,8 mld euro (232 mld zł), a udział żywności w całym polskim eksporcie osiągnął 15,4 proc. Zdecydowana większość sprzedaży – 39,8 mld euro, czyli 74 proc. – trafiła na rynki państw Unii Europejskiej. Najważniejszymi partnerami handlowymi Polski są Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Holandia i Włochy.
Wyniki eksportu w 2025 r.
Resort rolnictwa przekazał, że w pierwszej połowie 2025 r. polski eksport żywności wzrósł do poziomu 28 mld euro. W strukturze sprzedaży dominowały mięso drobiowe, czekolada i wyroby cukiernicze, produkty mleczarskie, sery oraz ryby wędzone. Największe wzrosty wartości sprzedaży odnotowano w przypadku czekolady (+30 proc.), mięsa wołowego (+32,7 proc.) i mleka w proszku (+20,5 proc.).
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Stefan Krajewski podkreślił, że Polska ma szerokie możliwości dalszego rozwoju eksportu żywności i resort poszukuje nowych rynków zbytu.
Żywność to wartość. Pamiętajmy o tym dokonując zakupów, wybierajmy świadomie, stawiajmy na polską sprawdzoną żywność – zaznaczył minister.
25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności, który – jak podkreśliło ministerstwo – ma promować krajowe produkty rolne i spożywcze oraz przypominać o znaczeniu sektora rolno-spożywczego dla gospodarki w kraju i za granicą.
Systemy jakości i oznaczenia produktów
Resort zaznaczył, że polskie produkty rolne i spożywcze objęte są wieloma systemami jakości. Należą do nich m.in. „Produkt Polski”, Integrowana Produkcja Roślinna, Rolnictwo Ekologiczne, a także systemy jakości mięsa – PQS oraz QAFP.
Szczególnym uznaniem cieszy się oznaczenie „Produkt Polski”, które otrzymują wyroby wytworzone w kraju, z udziałem co najmniej 75 proc. krajowych surowców. W Polsce dynamicznie rozwija się również rolnictwo ekologiczne – obecnie działa ponad 17 tys. gospodarstw ekologicznych, a powierzchnia upraw w tym systemie sięga blisko 550 tys. ha.
Ministerstwo poinformowało także, że 47 polskich wyrobów znajduje się w Rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub w Rejestrze Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności prowadzonym przez Komisję Europejską. Wśród nich są m.in. oscypek, kiełbasa lisiecka czy fasola wrzawska.
Źródło: PAP