Polska potęgą w produkcji i eksporcie pieczarek
W 2024 r. Polska utrzymała pozycję lidera w Unii Europejskiej pod względem produkcji i eksportu pieczarek. Krajowy eksport osiągnął wartość blisko 558 mln euro. Za granicę trafiło 245 tys. ton tych grzybów.
Z danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wynika, że w ubiegłym roku polscy producenci zebrali łącznie 360 tys. ton pieczarek, uprawianych na powierzchni ponad 2,55 mln m². W latach 2020–2024 wolumen krajowej produkcji wzrósł z 340 tys. ton do obecnego poziomu, co było odpowiedzią na rosnący popyt w kraju i za granicą. Największe skupiska upraw znajdują się w województwach mazowieckim (38 proc. produkcji) i wielkopolskim (32 proc.) - przekazuje PAP.
Główne rynki zbytu i wartość eksportu
W 2024 roku Polska wyeksportowała 245 tys. ton pieczarek, co stanowiło 68 proc. całej produkcji. Ponad 76 proc. eksportu trafiło do państw członkowskich UE. Najwięcej pieczarek sprzedano do Niemiec (67 tys. ton), Francji (33 tys. ton), Włoch (17 tys. ton) i Grecji (14 tys. ton). Wśród krajów spoza Unii największym odbiorcą była Wielka Brytania – 51 tys. ton. Mniejsze ilości dotarły do Norwegii (4 tys. ton), Szwajcarii (1,8 tys. ton) i Izraela (0,5 tys. ton).
Wartość eksportu pieczarek w 2024 roku wyniosła 558 mln euro, co oznacza wzrost o 9 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Do Niemiec sprzedano grzyby o wartości 161 mln euro (wzrost o 16 proc. rdr), a do Wielkiej Brytanii – za 116 mln euro.
Polskie pieczarki cenione są przez zagranicznych odbiorców za walory smakowe, wysoką jakość oraz ręczny zbiór i doświadczenie plantatorów. Produkcja jest jednak kosztowna – kluczowe znaczenie mają tu kontrola wilgotności, systemy nawadniające i całoroczna klimatyzacja.
Rosnące koszty produkcji
KOWR wskazuje, że coraz większym wyzwaniem dla producentów są rosnące koszty pracy oraz energii, niezbędnej m.in. do zasilania systemów klimatyzacyjnych. Czynniki te wpływają na opłacalność produkcji i konkurencyjność cenową polskich pieczarek.
Produkcja pieczarek, choć rozwinięta w Polsce dopiero od lat 90., dziś stanowi ważną gałąź eksportu rolno-spożywczego. Wcześniej głównym rynkiem zbytu była Rosja, jednak od 2014 roku dominującym odbiorcą stała się Unia Europejska.